MUZEUL NAŢIONAL AL POLIŢIEI ROMÂNE


        Adresa:
        Calea Domnească, nr. 187, Târgovişte, jud. Dâmboviţa
        Program:
        Luni: închis
        Marţi - Duminică: 9:00 - 17:00

        Muzeul Naţional al Poliţiei Române a fost inaugurat la 7 iulie 2000 în fosta casă a coconilor ridicată de Constantin Brâncoveanu pentru fiii săi, pe locul unde a existat o casă mai veche construită de Grama postelnicul (casa este menţionată într-un document emis de Alexandru Coconul la Iaşi, în anul 1630).
        Refăcută la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic, casa prezintă vizitatorului o pagină din istoria poporului român sistematizată după criterii muzeografice; muzeul oferă specialiştilor şi unui public mai larg, argumente ştiinţifice privind rolul Poliţiei Române în asigurarea climatului de menţinere a ordinii de drept.
        Această parte de istorie începe cu anul 1821, moment în care Tudor Vladimirescu pune bazele primului serviciu de ordine publică, alcătuit din gărzile pandurilor şi a arnăuţilor, şi continuă cu fondarea în 1848 a "Gărzii Municipale", care era subordonată şefilor poliţiei din Bucureşti şi din Iaşi. Momentul 1850, când domnitorul Grigore Alexandru Ghica a emis primul act normativ cu privire la organizarea poliţiei, este bine reprezentat.
        Există în această expoziţie permanentă documente de legislaţie purtând semnături ale domnitorilor, uniforme, însemne de grad şi heraldice, lucrări de referinţă, cărţi, publicaţii periodice, albume, drapele, lucrări de artă cu tematică adecvată, arme de foc şi albe etc.
        Toate aceste exponate ne introduc în atmosfera asigurării climatului de menţinere a ordinii şi nu în ultimul rând de păstrare a fiinţei naţionale.

(Sursa: Târgovişte. Ghid turistic - Mihai Oproiu, Anda Andronescu)


marire    marire


Home