CASA-ATELIER "VASILE BLENDEA"


        Adresa:
        Str. Poet Gr. Alexandrescu, nr. 38, Târgovişte, jud. Dâmboviţa, Tel.: 0245/220461
        Program:
        Luni: închis
        Marţi - Duminică: 9:00 - 17:00

        Casa-atelier "Vasile Blendea" a existat înainte de evenimentele din decembrie 1989 în strada 23 August nr. 6, astăzi strada Arsenalului. Artistul locuia într-o clădire modestă construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, în apropierea Mitropoliei.
        Născut la 5 noiembrie 1895 în comuna Gureni-Pestişani, judeţul Gorj, Vasile Blendea este absolvent al Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti ca elev al lui D. Paciurea la sculptură şi compoziţie, şi al lui Frederic Storck la desen. A participat la saloanele oficiale la Bucureşti şi la "Salon des artistes francais", din Franţa şi a beneficiat de o bursă de studii la Şcoala română de la Fontenay-aux-Roses (1928). A călătorit mult în Germania, Austria şi Elveţia, unde şi-a perfecţionat arta. între anii 1930-1952 a funcţionat ca profesor de desen la liceul "Ienăchiţă Văcărescu" şi la alte şcoli din Târgovişte.
        Astăzi colecţia "Vasile Blendea" este adăpostită în casa Angela Georgescu, o locuinţă veche, cu pridvor închis cu geamlâc aşezat deasupra gârliciului pivniţei, monument de arhitectură românească de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, casă care a fost restaurată în anul 2000.
        Colecţia conţine o mică parte din lucrările de sculptură şi sculptură monumentală, pictură sau desen care vin să definească personalitatea artistului atât de insistent legat de cetatea Basarabilor, reuşind în egală măsură şi cu mijloacele artei, care i-au stat la îndemână să surprindă în sculptură o serie întreagă de eroi ai istoriei şi culturii naţionale: Nicolae Bălcescu (1950), Matei Basarab, (1956), Aurel Vlaicu (1960), Ion Neculce (1963), I. Al. Brătescu-Voineşti (1965), Vlad Ţepeş (1966), Meşterul Manole (1971), Nicolae Iorga (1973) etc.
        Ca pictor Vasile Blendea dă dovadă de o intensă sensibilitate şi rafinament artistic, făcând din dragostea sa pentru natură un adevărat ideal. Cităm numai câteva din pânzele sale care l-au legat definitiv de Târgovişte: "Clopotniţa de la Curtea Domnească" (1933 şi 1937), "Târgovişte sub zăpadă" (1937) "Strada Dr. Marinoiu" (1946), "Biserica Sf. Ionică" (1945), "Intrare la Curtea Domnească" (1949), dar şi natură moartă cum ar fi: "Raci" (1947) "Mere şi vase" (1953), sau personaje făcând parte din "lumea de sub lume", un tăietor de lemne, căruţaşi îngheţaţi de frig, un cerşător, un orfan, găzari din Pierşinari, un lăutar şi multe alte personaje umile care apar obsesiv şi în grafica lui Vasile Blendea: "Ion cu coşniţa", "La moară" - 1947, "Moş Bratu" -1961 etc.
        Artist complet, dar şi variat în acelaşi timp, restaurator de pictură şi nu în ultimul rând profesor de desen la mai multe şcoli din Târgovişte, este tot ceea ce oferă această personalitate marcantă a artei româneşti vizitatorului, în această expoziţie permanentă.

(Sursa: Târgovişte. Ghid turistic - Mihai Oproiu, Anda Andronescu)


marire    


Home