BISERICA "GEARTOGLU"

        Adresa: Strada Stelea
        Hramul: "Sfântul Dimitrie" (1640), "Sfântul Nicolae" (1712), "Sfântul Spiridon" (1860).
        Tipul: de dreptunghi alungit sub formă de navă.
        Numele: "Biserica Geartoglu sau Geanolu"
        Construcţia edificiului: Lăcaşul se află în plin proces de restaurare şi necesită încă aprofundări din punct de vedere arheologic. Edificat peste o veche biserică de lemn de la sfârşitul secolului al XlV-lea şi începutul secolului al XV-lea, se poate afirma că mai mult ca sigur partea de răsărit a fost realizată în secolul al XVI-lea, completată spre vest cu turnul-clopotniţei, potrivit pisaniei de curând descoperită de Matei Basarab în 1640, când a folosit ca ispravnic pe Stoica, clucer şi pe Lupu, meşter. La 1712 se considera că "era foarte vechie de demult", învechită şi stricată, fapt ce 1-a determinat pe vornicul Târgoviştei, Pascalie "de o au dres-o, o au zugrăvit şi o au înfrumuseţat..., făcând lângă biserică şi pivniţă de piatră, cu case pe pivniţă".
        Refaceri: După moartea lui Pascalie, fiul său Andronache, student la Veneţia şi apoi călugărit la Sfântul Munte Athos, a vândut-o împreună cu toată averea domnului Constantin Brâncoveanu, care a dăruit-o mănăstirii Hurezi, dar care nu s-a putut ocupa de administrarea ei în timpul acestui secol frământat. La 12 martie 1787, biserica nu mai avea pardoseală, zugrăveala "căzută pe de o parte", clopotniţa "descoperită de tot". La începutul secolului al XlX-lea, după ce a trecut pe la mai mulţi cumpărători, casele şi întreaga zonă au ajuns în proprietatea lui Gheorghe Geanol, care "au reparat zidurile bisericii", a "deschis lăcaşul, având îngrijire de cele trebuincioase ale bisericii, spre mântuirea sufletească". Devenit apropiat al lui Alexandru Ipsilanti - potrivit martorilor contemporani şi tradiţiei - monumentul şi-a legat istoria de ultimele zile ale martirului naţional Tudor Vladimirescu. Nichita Formac (1828) şi apoi Costache Formac (1860) s-au străduit s-o refacă şi s-o facă funcţională.
        Descrierea monumentului: Arhitectul Cristian Moisescu a observat în planul bisericii Geartoglu, două etape distincte. Prima etapă corespunde navei dreptunghiulare a naosului şi altarului, realizată în secolul al XVI-lea, iar în a doua etapă a fost realizat turnul-clopotniţă, care din punct de vedere constructiv se apropie de mai multe edificii religioase realizate în epoca lui Matei Basarab.
        Pictura a fost realizată de Pană Hagi Avram şi de Luca ot Târgovişte (1860). Important de reţinut: piatra de mormânt a jupaniţei Ruxandra, soţia lui Dumitru logofătul (1647), piatra de mormânt a lui Anastasie (1642), prima pisanie a bisericii (1640).
(Sursa: Târgovişte. Ghid turistic - Mihai Oproiu, Anda Andronescu)

marire    Home