BISERICA "KRETZULESCU"

        Adresa: Strada Cretzulescu
        Tipul: structural al edificiilor de navă unică.
        Numele: "Biserica Vornicului", "Biserica roşie", "Biserica Creţulescu".
        Construcţia monumentului: Pisania zugrăvită în anul 1863 lasă loc gol în dreptul anului când a fost "fondată". Tradiţia o atribuie marelui vornic Dragomir din Plăviceni, care a ctitorit-o prin 1638-1640.
        Refacerile au fost efectuate între anii 1757 şi în 1863, din iniţiativa boierilor Creţulescu, care au devenit acum noi ctitori.
        Descrierea monumentului: Planul de formă dreptunghiulară a fost compus din naos şi altar, pentru ca în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea să i se adauge pronaosul.
        Edificiul prezintă o particularitate aparte printre monumentele de arhitectură eclesiastă prin faptul că foloseşte multe elemente de arhitectură gotică, preluate de la vechea biserică catolică din apropiere (portal, ancadramente).
        Îmbinarea dintre elementele tradiţionale bizantine şi elementele decorative din piatră de factură gotică a adus soluţii novatoare impuse de arhitectul vienez I. Lipizer. Portalul este de factură gotică târzie, încadrat în tipul cu baghete încrucişate ce pornesc de pe baze spiralate, la partea superioară aflându-se o cornişă cu motive florale.
        Pictura a fost executată în anul 1863 într-o manieră academistă, unde se disting portretele ctitorilor din familia Kretzulescu.
        Important de reţinut: arhitectura monumentului, pictura semnată de Gheorghe Tattarescu, clopotul din 1755 realizat de Dima Stegar.
(Sursa: Târgovişte. Ghid turistic - Mihai Oproiu, Anda Andronescu)

marire     marire     marire     marire     marireHome