BISERICA "BUZINCA"

        Strada: Bărăţiei nr. 13
        Hramul: "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sfântul şi Marele mucenic Dimitrie".
        Tipul: structural al edificiilor de navă unică.
        Numele: "Biserica Sfântul Dumitru", "Biserica Buzinca".
        Construcţia edificiului: Monumentul a fost "zidit din temelie... din porunca şi cu cheltuiala" lui Dumitru Buzinca în anul 1639, ispravnic fiind popa Arsene.
        Refaceri: Găsind-o "de tot stricată", Constantin Brâncoveanu "au pus de au dres şi o au grijit de tot, de au făcut slujbă într-însa în ziua de Stefi Dimitrie (26 octombrie 1698)". S-au realizat reparaţii mai importante în 1840 când "cu cheltuiala polcovnicului Dimitrache Bălăşescu... s-au făcut tâmpla, sfetnicele, cele două mari, patru mici, două tetrapoade". O nouă reparaţie generală s-a realizat în 1902 şi una în 1942.
        Pictura: Potrivit tradiţiei prima pictură a bisericii a fost realizată de echipa de zugravi ce a pictat în 1698 Biserica Domnească, echipă condusă de Constantin zugravul. Potrivit unei însemnări, biserica s-a zugrăvit din nou la 1865 "cu cheltuiala... sărdarului Ion Fundăţeanu..." de Hagi Avram Zugravu ot Târgovişte.
        Important de reţinut: Arhitectura monumentului, icoanele din 1817, 1865, realizate de meşteri locali, care evidenţiază forţa şcolii de pictură din secolul trecut de la Târgovişte, piatra de mormânt din 1654.

(Sursa: Târgovişte. Ghid turistic - Mihai Oproiu, Anda Andronescu)

marire     marire     marire    


Home