BISERICA ALBĂ


        Adresa: Calea Domnească nr. 287.
        Hramul: "Intrarea în biserică a Maicii Domnului" şi "Sfinţii Ierarhi".
        Tipul: structural al edificiilor de navă unică
        Numele: "Biserica Albă din Uliţa Mare ot Târgovişte" (1825), "Biserica ce se zice judeţeasă" (1856)
        Construcţia edificiului: Pe baza dovezilor arheologice şi arhitecturale Biserica Albă aparţine sfârşitului secolului al XVI-lea şi începutului secolului următor.
        Refaceri: Biserica a suferit transformări neesenţiale datorită obştei mahalagiilor, care a refăcut monumentul în anul 1776, aşa cum precizează fragmentul de pisanie descoperit ulterior. Pentru că ajunsese "în ruinare la leatu 1871... preotul Anghel, Hagi Costache... şi cu ajutorul (unora) din mahalagii"... "au reparat-o făcându-i turlele" şi au înzestrat-o cu "locul ce se află la Fierăstrău... despre Sârbi", dovedind ataşament şi dragoste neţărmurită faţă de sfânta biserică, fapt ce a ajutat-o să înfrunte vremurile potrivnice.
        Descrierea monumentului: Biserica de dimensiuni modeste, caracterizată prin simplitatea planului şi al boltirii prezintă pridvor, pe alocuri modificat şi extins, pronaos, naos şi altar. Absida altarului este semicirculară în interior şi poligonală la exterior. Aici este sesizabilă refacerea ulterioară, existând deosebiri în partea superioară a monumentului, faţă de partea inferioară a construcţiei. Exteriorul este împărţit de un brâu în două registre, partea superioară fiind împodobită de panouri şi medalioane pictate probabil de Pană Hagi Avram (1885).
        Pictura din biserică a fost realizată de către P. A. Piskariov şi de fiica sa Ana (1932).
        Important de reţinut: Arhitectura monumentului, a crucii din apropiere realizată la 2 martie 1653 şi care nu are nici o legătură cu biserica, icoana făcătoare de minuni "Maica Domnului cu Pruncul", datând din secolul al XVI-lea, tipică pentru valoroasa pictură cretană, piatra de mormânt a lui jupan Radu vel judeţul ot Târgovişte, cărţi religioase legate de "Varlaam monah la Mănăstirea Cozii, maistor de multe ştiinţe", cu însemnări semnate de pictorul Pană Hagi Avram.
       
(Sursa: Târgovişte. Ghid turistic - Mihai Oproiu, Anda Andronescu)

marire     marire     marire     marire     marire     marire     marire     marire    


Home